perjantai 27. toukokuuta 2016

Ajan hengessä

Tänä aamuna luin Länsi-Uusimaa -lehdestä uutisen, että TTS:n Lönnrot-opisto Sammatissa suljetaan. Opiston historian tuntevat tietävät, että opisto on aikoinaan perustettu 1895 Elias Lönnrotin testamenttaamin varoin. Tällöin se toimi Emännyyskouluna, jossa opetettiin nuorille naisille kaikkia kotitaloudessa - silloin maatiloilla - tarvittavia taitoja mukaan lukien puutarhanhoito. Elias Lönnrot ymmärsi viisaana miehenä, että kansan sivistys ja kehitys lähtee naisista. Opettamalla naisille moninaisia taitoja koko yhteiskunta kehittyy.
Omakohtaisesti olen saanut syödä isoäitini tekemiä herkkuja ja koko sukumme on oppinut puutarhan pedanttia hoitoa häneltä. Oppinsa hän oli ammentanut kodin lisäksi Lönnrotin emännyyskoulusta. Niistä on jäänyt hyvä muisto. Minulla on ollut kunnia tutustua vuosien varrella useisiin emännyyskoulun, myöhemmin emäntäkoulun, käyneisiin oppilaisiin. Vielä saamme joka joulu emäntäkoulun käyneeltä ystävältäni joululeivän ja tuorejuuston. Olen tuntenut emännyyskoulussa työskennelleitä opettajia ja muuta henkilöstöä. Kaikki oman alansa taitureita ja kunnioitettavia persoonia.
Tähän päivään asti Lönnrotin testamentin määräys "ajan hengessä" on ollut siunaus aikoinaan emännyyskouluna  aloittaneelle opinahjolle. Viimeisimpinä vuosina TTS on kehittänyt opiston toimintaa ja siellä on ollut mahdollista opiskella puutarhan hoidon lisäksi ravintola- ja matkailualaa. Kiinteistö ja ympäristö on hoidettu hyvin. Nykyisin osassa kiinteistöä toimii yksityinen hoivakoti. Nyt toukokuussa iski 2016 tämän päivän "ajan hengessä" ja opiston toiminta lopetetaan. Osa toiminnoista siirretään muualle osasta luovutaan kokonaan ja kiinteistö laitetaan myyntiin.
Nykyisin suuret nk. tehoyksiköt ovat kaunista ja pienet yksilölliset toiminnot lakkautetaan. Tosin iskeehän säästöt suuriinkin yksiköihin. Surullisena kuutelin uutisointia oman opiskelupaikkani, Helsingin Yliopiston, säästöistä ja irtisanomisista.
Edelleen haluan peräänkuuluttaa myös muiden tekijöiden kuin rahallisten laskelmien tekemistä muutosten ja erityisesti radikaalien lakkauttamispäätösten yhteydessä. On erittäin vaikeaa, joskus jopa mahdotonta, muuttaa päätöksiin vaikuttavat seikat euroiksi. Näiden tarkastelujen tekemiseen on olemassa menetelmät, joiden käytöllä voitaisiin pehmentää muutosta ja tehdä myös henkisesti kestäviä päätöksiä.

Kuvassa emännyyskoulun oppilaat vuonna 1914 tai 1915, mukana isoäitini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti