maanantai 11. lokakuuta 2021

I santi e l'onomastico

"I santi e l'onomastico" on erään, italian kielen oppikirjan luvun otsikko. Kappaleessa käsitellään pyhimyksiä ja nimipäivän viettoa. Kirjoitan tätä 6.10.2021. Pyhimyksillä on päivänsä ja tämän päivän pyhimys on Pyhä Bruno, joka syntyi Kölnissä 1032. Hän perusti Kartusiaanien sääntökunnan Ranskan Alpeilla. Parhaiten nämä munkit tunnetaan salaisen reseptin mukaan valmistetusta Chartreuse-yrttilikööristä. Pyhä Bruno kölniläinen toimi opettajana ja pappina. Hän kuoli 1101 Calabriassa. Hän on Calabrian ja Kölnin suojeluspyhimys. Pyhän Brunon tunnusmerkkinsä maalauksissa ovat pääkallo, risti ja kirja. Pyhää Brunoa ei koskaan varsinaisesti kanonisoitu, vaan hänet lisättiin pyhimyskalenteriin vuonna 1623. Pyhimysten päivä on usein hänen kuolinpäivänsä. Ajattelisin siksi, että kuollessaan pyhä henkilö on tunnettu, mutta syntymäpäivää ei välttämättä tiedetä.

Italialaisessa kalenterissa 6.10. on Brunon nimipäivä. Suomalaisessa kalenterissa tämä päivä on Pinjan ja Mintun päivä. Heille ei tietääkseni löydy nimikkopyhiä. Suomen ruotsalaisessa kalenterissa nimipäivää viettää Bruno. Ortodoksisessa kalenterissa nimipäiväsankareita ovat Tuomas, Tuomo ja Tommi.

Idän ja lännen kirkoilla on sekä yhteisiä että omia pyhimyksiä. Ortodoksisessa kirkossa lokakuun kuudennen päivän pyhimys on Apostoli Tuomas. Raamatun kertomuksissa kerrotaan Apostoli Tuomaan epäröinnistä, joka on pohjana sanonnalle "epäilevä Tuomas". Pyhä Apostoli Tuomas tunnetaan Intian kirkon perustajana. Lokakuun Synaksarion -kirjassa on mainittu kuudennelle päivälle myös seuraavat pyhät: Pyhä Placid, Pyhittäjä Kendeas Kyproslainen ja Pyhä uusmarttyyri Makarios Kioslainen. Samana päivänä voi olla useita pyhiä sekä idässä että lännessä. Yhteisiä ovat Raamatussa ja ennen kirkkokunnan jakautumista eläneet pyhät kuten evankelistat ja apostolit sekä enkelit ja Neitsyt Maria, Jumalanäiti.


Oma nimipäiväni on viikon kuluttua 13.10., jolloin suomalaisessa kalenterissa viettää nimipäiväänsä Taina ja Tanja. Ruotsinkielisessä kalenterissa nimipäivä on Ebballa, Tanjalla ja Ebbellä. Ortodoksisessa kalenterissa nimipäiväsankareita ovat Viljo ja Armi. Kyseisen päivän pyhiä on yli kymmenen. Päivä tunnetaan nimellä Jumalansynnyttäjän juhla Ivironin ikonin kunniaksi. Ivironin Jumalanäidin ikoni on muunnelma Tiennäyttäjä-ikonista. Perimätiedon mukaan alkuperäisen Ivironin Jumalanäidin ikonin valmisti apostoli ja evankelista Luukas. Ortodoksisessa kalenterissa Tainan nimipäivä on 12.1. ja Tainan nimikkopyhäksi mainitaan marttyyri Tatiana Roomalainen, joka on yksi kahdeksasta kyseisen päivän pyhästä. Italialaisessa kalenterissa 13.10. pyhä on Santa Chelidonia.

Oman nimikkopyhän valitseminen voi tapahtua joko nimi- tai syntymäpäivän mukaisista pyhistä. Omalla kohdallani valinnan varaa on muutamia kymmeniä. Aluksi maalasin itselleni Marttyyri Tatiana Roomalaisen, mutta Valamossa ikonikurssilla, jonka teemana oli nimikkopyhät, sain valita syntymäpäivän mukaisen pyhän. Koska Pyhittäjä Paraskeva Piriminiläisestä, Karjalan pyhä, ei löytynyt ikonimallia, niin sain suunnitella ikonin itse, kuvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti