sunnuntai 11. huhtikuuta 2021

Edinburgh ja herttua

Työskentelin 2000-luvun alkupuolella Aberdeenissa Skotlannissa jonkin aikaa. Lähes viikoittain työni vei yli Pohjanmeren Stavangeriin. Työni liittyi öljyyn. Aberdeen on Skotlannin itäisellä rannikolla Edinburghin pohjoispuolella. Kaupunkien välillä kulkee maisemistaan tunnettu junarata.

Pidin kovasti Skotlannista ja työstäni siellä. Kun Skotlannin ikävä iski, niin läksin sisareni kanssa Edinburghiin kesällä 2006. Ensimmäisenä aamuna kävelimme keskustassa sijainneesta hotellistamme korkealle kalliolle rakennettuun Edinburghin linnaan.

Edinburghin linna.

Kun olimme tutustuneet linnan alueeseen, niin päätimme jatkaa toisiin kohteisiin. Olimme aukiolla, jolla sijaitsi komendantintoimisto ja muutama ravintola. Silloin tiet ja jalkakäytävät suljettiin ja meidät turistit ohjattiin jalkakäytäville. Tietä saapui arvokkaasti viininpunainen kuninkaallinen auto. Kuljettajan vieressä istui Edinburghin herttua ja takapenkillä kuningatar yhdessä nuorimman miniänsä Sophien kanssa.

Kuninkaallinen ajoneuvo poistumassa komendantin toimistolta.

He menivät komendantin toimistoon. Meidän ei sallittu poistua aukiolta, joten menin ravintolaan oluelle.

Grassmarketissa oli parhaat pubit.

Sisareni jäi kadun varteen. Ehdin hyvin juoda pinttini tyhjässä pubissa - tarjoilijatkin olivat kadun varressa -  ja mennä muiden kanssa katselemaan kuninkaallisia. Herttua ja kreivitär menivät autoon, mutta kuningatar käveli auton vierellä tervehtimässä turisteja ja kansalaisiaan. Kuninkaallisten poistuttua pääsimme mekin jatkamaan matkaamme.

Eräänä toisena aamuna suuntasimme Edinburghin kasvitieteelliseen puutarhaan. Kiertelimme mielenkiintoisessa puutarhassa, mutta osa puutarhasta oli suljettu.

Kuninkaallinen kasvitieteellinen puutarha.

Seuraavana päivänä luimme lehdestä, että kuningatar, Edinburghin herttua ja Walesin prinssi olivat olleet avaamassa kuningataräidin muistoksi rakennetun puiston osan. 

Lehtikuvassa kuningatar ja prinssi viisitoista vuotta sitten.
Nuorekkaita kahdeksankymppisiä.

Tällä kertaa emme olleet näköetäisyydellä kuten linnassa noin parin metrin päässä. 

Edinburghin linnalta johtaa katu, The Royal Mile, Holyrood Parkiin. 

Vanha pääkatu The Royal Mile koostuu useasta erinimisestä tiestä.


Royal Mile tuntui tosi pitkältä.

Kuningattaren galleria Holyrood puistossa.

Emme päässeet vieraillulle Palace of Holyroodhouseen, joka on kuningattaren virallinen asunto Skotlannissa. Palatsi on avoinna yleisölle silloin, kun kuningatar ei ole paikalla.

Lähelle palatsia ei päästy.

Parin päivän ajan on uutisoitu lähes satavuotiaan prinssin kuolemasta ja kerrottu hänen elämästään. Hän oli syntyjään Tanskan ja Kreikan prinssi, mutta joutui luopumaan näistä titteleistään solmiessaan avioliiton kruununprinsessan kanssa. Kymmenen vuoden avioliiton jälkeen kuningatar myönsi Edinburghin herttualle takaisin prinssin arvon, niin hänestä tuli prinssi Philip. Työparina Elisabet ja Philip olivat vertaansa vailla. Heistä voisi nykyajan pariskunnat ottaa mallia, kuinka voi tukea toista tämän työssä. Molemmat, sekä kuningatar että prinssi, ovat kuningatar Viktorian jälkeläisiä. Aberdeenissa kuljin päivittäin kävellen toimistolle kuningatar Viktorian puiston ohi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti