keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Fantastisk

Meillä jokaisella on töissämme ja toimissamme jokin salainen ase tai väline, joka on korvaamaton ja josta emme luopuisi. Minulle se on Fantastisk. Se on Ikean lautasliina; valkea, 40x40 cm, 100 kappaletta paketissa ja maksaa kaksi euroa. Kaikkien muiden ikonimaalaukseen tarvittavien välineiden joukossa se on minulle korvaamaton. Hinta-laatusuhde on huikea. Kulutan vuodessa keskimäärin viisi pakettia.

Pääasiallisesti käytän lautasliinaa värikupin, vesi- ja emulssioastian alla. Lautasliina suojaa työpöytää ja alustaa. Tärkein käyttökohde on siveltimien niistäminen. Liina imee hyvin liian värin siveltimestä. Samalla, kun niistän, näen valkealla pohjalla oikean värisävyn, jota voin helposti korjata. Voin myös testata värin vaalentamista lautasliinaan. Jotkut käyttävät värien testaamiseen käytettyjä kirjekuoria, sekin toimii. Minulla toimii parhaiten yhdistetty niistäminen ja värien testaus.

Jos jätän hetkeksi maalaustyöni, niin suojaan paletin Fantastisk-liinalla. Samoin voin kuljetettavat välineet suojata lautasliinoilla. Jos unohdan kurssille mennessäni alustan, voin suojata pöydän lautasliinoilla - niitähän en unohda. Tuote on minulle nimensä mukaisesti fantastisk.

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoa. Olin syyskesällä maalannut Kazanin Jumalanäiti -ikonin valmiiksi. Viimeisenä työvaiheena tein assist-kultaukset: Kristuksen vaatteisiin ja Jumalanäidin neitsyen merkit ja päällysviitan reunan. Laitoin ikonin kuivumaan laatikkoon, jossa ilma kiertää. Tavallisesti peitän ikonin kevyesti voipaperilla tai vahapaperilla. Tämän ikonin olin jostain syystä peittänyt lautasliinalla. Tänään otin ikonin esille olifoidakseni sen. Nostin lautasliinaa ja havaitsin, että se oli tarttunut kultaan tai kullan alla olleeseen kaljauutteeseen kiinni. Jouduin pesuhommiin. Tosin kuitumainen lautasliina helpotti työtä ja kaikki lähti hyvin pois.

Tästä epäonnesta löytyy hyväkin puoli. Olin tehnyt assist-kultauksen aiemmin oppimallani tavalla. Ohuet kaljauuteviivat, hönkäily ja kullan painaminen. Kulta tarttuu ja viivat paisuu. Tulee paksuja kultaviivoja. Nyt voin korjata tämän ohuilla viivoilla ja leipäkultauksella. Tuoreen leivän kosteus saa kullan tarttumaan kaljaviivaan. Mikä parasta tällöin viivat eivät leviä ja kultaviivat säilyvät kauniin ohuina. Perinteiset menetelmät ovat fantastisk.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti