perjantai 18. maaliskuuta 2016

Ikonimaalari

Tällä Ikonimaalarilla tarkoitan Suomen ikonimaalarit ry:n julkaisemaa lehteä. Lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Tänään oli se kevään päivä, jolloin lehti tuli kotiini. Joka kerta, kun lehti ilmestyy, hämmästyn lehden laatua. Lehti on upein ammattilehti, johon olen törmännyt. Johdon konsultin työssä luin paljon myös kansainvälisiä talouselämän ja tietotekniikan lehtiä, mutta yhtä hienoa lehteä en ole tavannut. Lehdessä on sekä ulkoinen ilme että tekstien sisältö erittäin korkeatasoisia, yhteen teemaan keskittyviä. Tämän kertainen lehti käsittelee musiikkia. Kiitos kaikille tekijöille yli sadasta sivusta kietovia kuvia ja tekstiä. Kannessa on kuva ikonista Pyhän Ylienkeli Mikaelin nimen voitto. Viime viikkoina on omassa ikonimaalauksessa ollut teemana Pyhä Ylienkeli Mikael.

Ortodoksisella kirkkomusiikilla on Suomessa korkeakoulutasoista opetusta ja pitkä perinne. Lapsuudestani muistan Sortavalassa opiskelleen ortodoksisen kanttorin. Hän oli lahjakas ja erittäin sydämellinen. Lapselle kuitenkin jäi mieleen hänen persoonansa, hän näkyi ja kuului. Hän ajoi polkupyörällään kylien pienille kouluille pitämään ortodoksista uskonnon opetusta.

Olen noin kuusikymmentä vuotias, en vielä vanha tai pitkään elänyt, silti tuo muisto kyläkouluista ja pyöräilevästä uskonnonopettajasta tuntuu olevan aivan eri aikakaudelta. Kun synnyin pienelle kyläkoululle, oli isälläni veljensä kanssa yhteinen auto. Meillä oli myös sähköt ja radio. Kylässä, jossa asuimme silloin, oli kaksi autoa ja yksi puhelin, sähköt ja radio useammassa talossa. Kun menin ensimmäiselle luokalle kansakouluun, meillä oli jo monenlaisia uusia mukavuuksia kuten puhelin, jääkaappi, sähköhella, televisio jne. Kun 1970-luvulla aloitin Helsingin Yliopistossa tietojenkäsittelyopin opinnot, en tiennyt, että tulisin seuraavan 40 vuoden aikana näkemään melkoisen tietoteknisen kehityksen. Kaikkein ihmeellisintä tässä kehityksessä on ollut se, että olen koko ajan saanut käyttööni viimeisimmän tekniikan. Erityisen antoisaa on ollut se, että sain kolmekymmentä vuotta johtaa merkittäviä tietotekniikan hankkeita ja oppia aina uutta.

Tänä päivänä minut tekee onnelliseksi se, että voin kuunnella työhuoneellani ortodoksista kirkkomusiikkia ja maalata vuosisataisen perinteen mukaan ikoneita. Tiedon jano, tarkkuus, perusteellisuus ja uuden oppimisen halu ovat säilyneet työvuosiltani. Haluan aina uuden ikonin aloittaessani tutustua työn opilliseen taustaan ja tutustua mahdollisimman moniin vanhoihin aiheesta maalattuihin ikoneihin. Omassa toteutuksessa pyrin edellä mainitun taustatiedon lisäksi mahdollisimman oikeaoppiseen toteutukseen teologiselta kannalta. Tänään sain yhden ikonin olifoiduksi, suojatuksi. Ikonin valmistuminen on aina antoisaa ja siunaus tekee ikonista ortodoksisen ikonin.

Jos joskus saatte käsiinne Ikonimaalari-lehden, niin katsokaa, lukekaan ja tuntekaa käsissänne laatu. Nyt jatkan 1/2016 numeron lukemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti