perjantai 3. elokuuta 2018

Helenan päivänä

Kiitos Anne Ingman kävelykierroksesta Helene Schjerfbeckin jalanjäljissä Tammisaaressa heinäkuun viimeisenä päivänä - Helenan nimipäivänä. Meitä oli parikymmentä "mallia" ruotsinkielisellä kierroksella. Nautin koko kierroksen ajan. Asu, tyyli, ilmeet, eleet ja kertomus kaikki oli kuin Helenellä. Helene Schjerfbeck on yksi suosikkitaitelijoistani ja olen vuosien saatossa tutustunut hänen tuotantoonsa ja elämäänsä. Nyt minusta tuntui, että olin hänen vieraanaan Tammisaaressa.

Tänä kesänä olemme muutenkin osallistuneet useisiin opastettuihin kävelykierroksiin eri puolilla Suomea. Kierrokset ovat olleet teema-, draama- tai historiakierroksia. Valtaosa mukanaolijoista on ollut naisia ja tyttöjä, mutta ilahduttavan paljon on mukana ollut miehiä ja perheitä. Nämä kierrokset näyttävät kolahtavan naisiin kuten monet muutkin kulttuuripalvelut. Kierrosten oppaat ovat olleet tehtävänsä osaavia ammattilaisia, jotka selvästi nauttivat työstään. Vain yhdellä kierroksella näytti rahankeruu olevan se tärkein asia. Samalla kierroksella asiat kerrottiin suomeksi ja englanniksi ja noin puolet luvatusta kierroksesta jäi näkemättä, kun tunnin aika tuli täyteen.

Kierrosten osallistujat ovat olleet mukana kuunnellen, kysyen ja kommentoiden. Pääsääntöisesti kierrokset ovat sujuneet hyvin. Parille kierrokselle on sattunut ulkonäöstä päätellen yli 70-vuotias mies, joka on häirinnyt kierrosta omilla jutuillaan. Onneksi oppaat ovat olleet ammattitaitoisia eivätkä ole häiriintyneet ylimääräisistä höpinöistä. Mikä mahtaa olla motiivi tulla opastetulle kierrokselle esittelemään omaa erinomaisuuttaan ja häiritsemään kymmeniä muita?

Minulle kävelykierrokset ovat uusi kokemus, mutta suosittelen. Yleensä kierrokset kestävät tunnin ja ne maksavat nollasta viiteentoista euroon henkilöltä. Hinta ei näissä kierroksissa ratkaise laatua. Suosittelen ensi viikon torstaina (9.8.2018)  Lohjalla järjestettävää keskustan kävelykierrosta. Sinne pääsee Lohjan keskiaikaisen kirkon edessä olevalta kirkkokentältä kello 17 alkaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti