torstai 5. joulukuuta 2019

Rooli ja toiminta

Olen vuosia miettinyt ja kuunnellut ihmisiä heidän rooleistaan ja toimintatavoistaan. Monelle meistä tuntuu olevan vaikeaa toimia roolinsa, positionsa ja tehtävänsä mukaisesti noudattamalla tehtävään liittyviä normeja ja hyviä tapoja. En väitä olevani parempi kuin muut ihmiset, mutta eläkeläisenä voi tuoda esille ajatukseni ilman organisaation ja position minulle asettamia rajoituksia.

 
Viime aikaiset uutiset vaativat minuakin kirjoittamaan asiasta. Eräs kansanedustaja ei mene presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle presidentin rouvan kannanoton vuoksi. Ottamatta kantaa sisältöihin paheksun tätä, koska kansanedustajan tehtävään kuuluu juhlia itsenäisyyttä valtiojohdon mukana edustaen äänestäjiään. Tämä kannanotto edustaa nykyaikaa, jolloin puututaan pieniin asioihin ja unohdetaan kokonaisuus. Johdetaan yksityiskohtia ja kokonaisuutena on sekameteli.
 
Tehtäviin ja rooleihin kuuluu käyttäytymissäännöt, kun niitä ei noudata tekee itsestään pellen ja antaa toiminnastaan sen kuvan, ettei hallitse tehtäväänsä. Itseäni eniten kiusasi pääministerimme toiminnassa eduskunnassa hallituksen aitiosta pitämät vaalipuheet omille kannattajilleen ja opposition solvaaminen.
 
Mikromanageeraus on mielestäni hyvä termi kuvaamaan ylimmän johdon tai johdon puuttumista yksityiskohtiin sen sijaan, että hoitaisivat strategioiden laatimista ja toteuttamista. Heikko ja ammattitaidoton johtaja ei luota itseensä eikä näin ollen myös alaisiinsa ja vahtii yksityiskohtaisesti heidän tekemisiään.
 
Toinen kummallinen joukko on ne alihankkijoina toimivat ihmiset, jotka kuvittelevat voivansa kyykyttää tilaajansa tai asiakkaansa organisaatiossa toimivia ihmisiä. Tätä ilmenee ajoittain silloin, kun alihankkija ei ole helposti korvattavissa toisella. Näen alihankkijalla kaksi roolia. Toinen on tilapäisen kuorman tasaamista ja toinen erikoisosaamisen tuomista silloin, kun tarve ei ole pysyvä. Ei silloin pitäisi nakella niskojaan ja kertoa vakituiselle henkilöstölle kaapinpaikkaa.



Mieluisia keskusteluja on ollut ne, kun pohdimme voiko töissä olla oma itsensä. Mielestäni voi, kun muistaa tehtävänsä ja siihen liittyvät säännöt sekä yleisesti hyväksytyt normit ja toimintatavat. Joskus on oltava valmis ottamaan käyttöön rooli, joka kuuluu tehtävään. Mitä ylempänä ollaan yhteiskunnan tai yrityksen hierarkiassa  sitä enemmän on myös rooliin kuuluvia toimintatapoja. Täytyy muistaa, että jokaisessa tehtävässä on säännöt, joka koskevat ulkoasua, käytöstä ja kommunikaatiota toisten kanssa. Tällöin saattaa olla tilanne, että oma persoona on heitettävä romukoppaan työssä ollessa. Mitä lähempänä oma persoona on tehtävän ja organisaation vaatimuksia sitä helpompi on toimia ja sitä vähemmän työ kuluttaa. Pitkän päälle ei kukaan jaksa vetää roolia, jossa on vastoin omaa persoonaansa ja ajatusmaailmaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti