maanantai 30. maaliskuuta 2020

Koronabileillä kesäaikaan

Minulla on hyvä ystävä vuosikymmenien takaa. Tapaamme nykyisin harvoin ja aina ystäväni kutsusta. Nyt hän ehdotti nettitapaamista koronabileiden merkeissä. Ystäväni on hyvin pukeutunut ja tyylikäs, joten kutsun häntä tässä Tyylikkääksi. Kun pohdimme bileitä, niin päätimme kutsua mukaan myös harvemmin tapaamamme hyvin trendikkään ystävämme, joka ikänsä puolesta kuuluu riskiryhmään. Hän ilahtui kutsustamme. Tässä blogissa hän on Trendikäs. Minä olin aikoinaan sekä tyylikäs että trendikäs, mutta lähes kymmenen vuotta maalla ovat tehneet minusta taviksen. Olen siis tarinan Tavis.

Lauantai-iltana kello 20 avautui suuri illallistapaaminen netin välityksellä. Ensin esittelimme mitä kukin syö ja juo. Tyylikäs oli tilannut pizzaa ja hankkinut punaviiniä. Tavis oli tehnyt fetasalaattia ja ostanut proseccoa. Trendikäs oli hankkinut sushia ja juomaksi teen lisäksi shampanjaa. Ruokia maistellessa kävimme läpi kuulumisia. Kun punaviiniä, proseccoa ja shampanjaa oli kulunut muutama lasillinen, niin aloimme kertomaan joskus jo kuultuja tarinoita tuliaisista, joita olemme saaneet. Ensin jokainen kertoi ruoka- tai juomakokemuksen, joka on mykistänyt. Trendikäs oli saanut vieraaltaan perkaamattoman hauen eikä hän vieläkään ole perannut yhtään kalaa. Tyylikäs oli saanut peuranpaistin, hän ei osaa tehdä ruokaa, kuten tilattu pizza kertoo. Tavis sai paketin vaaleaa Kulta Katriinaa silloin, kun ei vielä ollut Tavis. Tavis pitää vahvasta ja tummasta kahvista. Mitä näille tuliaisille tapahtui? Kaikki käytettiin, mutta miten sitä voi jokainen arvailla. Meteli ja nauru oli niin kovaa, että jokaisen puoliso kävi kurkkaamassa tuota menoa.

Kun olimme nauttineet jälkiruuaksi Trendikäs teetä ja me muut espressoa, niin aloitimme kierroksen järkyttävimmistä lahjoista, jotka olemme saaneet. Trendikäs kertoi saaneensa ensimmäiseltä anopiltaan kristalliastian, joka oli sijoitettu silloisen aviomiehen vaatimuksesta parhaalle paikalle olohuoneeseen. Kerran siivouksen yhteydessä Trendikäs oli pudottanut kristalliastian ja se oli mennyt rikki. Ennen seuraavaa anopin visiittiä oli Trendikkään löydettävä samanlainen kristalliastia. Aikaa kului ja lopulta myös yhden kuukauden palkka samanlaisen astian hankkimiseen. Astia oli kuulemma erossa jäänyt miehelle.

Tyylikäs kertoi saaneensa tupaantuliaislahjaksi ystävältään peilin, jonka kehyksissä oli kirjavia eläinhahmoja. Muistan, kuinka hän seuraavana päivä soitti minulle, että mitä hän tekee sille. Peili oli kauhea, eikä hän voi sitä jatkuvasti katsella. Ehdotin, että hän vie sen varastoon. Kun peilin antanut ystävä tulee kylään, Tyylikäs laittaa sen jonkin taulun paikalle ja kaikki ovat tyytyväisiä. Tyylikäs kertoi, että ei ole kertaakaan hakenut peiliä esille eikä ollut varma löytyykö sitä enää.

Tavikselle epämieluisin lahja on töissä alihankkijalta saatu joululahja Karita Mattilan CD. Tavis pitää klassisesta musiikista, mutta vain miesten esittämänä. Matala, lempeä miesääni rauhoittaa ja sopraanon ääni kiristää hermoja. Lahjan avatessaan Tavis ajatteli "näin paljonko ne minua vihaa". Onneksi eräs Taviksen ystävä oli suuri Karita Mattila fani ja CD löysi kuulijansa. Näiden lahjojen käsittelyn yhteydessä totesimme, että ihmiset antavat lahjaksi sitä mistä itse pitävät. Ehkä lahja osuisi paremmin, jos lahjanantaja miettisi mistä lahjansaaja oikeasti pitää.

Kun viiniä oli kulunut hieman lisää, niin mietimme miten hävittää epämieluisa lahja. Totesimme, että rikkominen, piilottaminen tai poisantaminen ei aina riitä. Jälleen kolmessa kodissa oli melkoinen meteli. Olimme yksimielisiä siitä, että typerin tapa hävittää epämieluisat esineet on laittaa ne myyntiin Tori.fi tai muuhun vastaavaan nettikirpputoriin, jossa on kuva tuotteesta ja myyjä tunnistettavissa. Trendikkään poika oli myynyt äidiltään saamiaan tauluja netissä heti ne saatuaan ja äiti oli havainnut tämän. Molemmat pahoittivat mielensä tämän episodin yhteydessä.

Tyylikäs kertoi saaneensa iäkkäiltä sukulaisilta tauluja, jotka eivät sovi hänen moderniin kotiinsa. Hän on vienyt ne toiselle paikkakunnalle galleristeille myytäväksi. Tyylikäs oli saanut tauluista rahaa. Se ei kuitenkaan ollut pääasia, vaan hän halusi taulut sellaisille henkilöille, jotka niistä todella pitävät. Jos tuotteista haluaa saada rahaa, niin ne kannattaa antaa myytäväksi galleriaan tai käytetyn tavaran myyjälle. Tosin silloin ei saa kaikkea rahaa itselle, kun joutuu maksamaan välityspalkkion. Toinen mahdollisuus on vuokrata kirpputoripaikka, jossa myyjä jää tuntemattomaksi, mutta silloin on tavaroita oltava paljon, jotta paikkakustannus tulee katetuksi.

Tavis on suosinut kierrätyskeskuksia. Tosin Tavikselle tahtoo kertyä tavaraa myös kotiin. Kierrätyskeskuksiin viedyt tavarat ovat pääosin itse hankittuja, mutta mukana on myös saatuja esineitä, joille ei ole ollut tilaa tai käyttöä. Näistä ei saa rahaa, mutta ehkä joku saa  tarvitsemansa.

Kun kellojen siirtämisen aika tuli, muistelimme aikaa, jolloin meitä oli suurempi joukko - erään haasteellisen projektin henkilöstö. Trendikäs oli projektissa projektipäällikkönä, Tavis vastasi liiketoiminnasta ja oli kaikkien pomo, Tyylikäs vastasi kriittisestä osaprojektista. Yhteydet muihin projektissa työskennelleisiin ovat katkenneet. Projektin päätyttyä tapasimme toistemme kodeissa ja toimme toisillemme tuliaisiksi Sarpaneva Steel teräsvadit, jotka meillä kaikilla on vielä tallella ja käytössä. Kävimme projektiryhmänä myös Tukholmassa ja Berliinissä, joka silloin oli vielä jaettu kaupunki. Kaikki matka- ja tapaamiskulut jokainen maksoi itse. Silloin ei ollut koronaa eikä kesäaikaan siirtyminen väsyttänyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti