tiistai 4. elokuuta 2020

Isoäidin ikäisenä muuttuvassa maisemassa

Katselin sisareni kanssa isoäidiltä jääneitä valokuvia. Oheisen kuvan on sisareni ottanut 1964. Kuvassa olen vanhempieni ja isoäitini (Mamman) seurassa. Sisareni totesi Mamman olevan saman ikäisen kuin minä nyt. Kuvassa on taustalla Tammisaaren eteläiset korttelit ja kirkko sekä perheemme uusi kupla. Meillä oli tapana loma-aikoina ajella pitkin Suomea. Lohjalta teimme retkiä Mamman kanssa Sammattiin, Suomusjärvelle ja Somerolle sukulaisiin ja Lönnrotin maisemiin. Pidemmät päivämatkat teimme Tammisaareen ja Hankoon. Tammisaaressa kuljimme Mamman isoäidin maisemissa. Mamman isoäiti oli käsityöläisen tytär, jonka lapsuuden koti oli kirkon lähistöllä. Myöhemmin hän asui Sammatissa kymmeniä vuosia. Kuva herätti minussa kahdenlaisia ajatuksia. Minkälainen Mamma oli alle kymmenenvuotiaan silmin? Miten on maisema muuttunut?

 
Mamma oli taitava talousihminen, joka teki erinomaista ruokaa. Mamman puutarha oli maanpäällinen paratiisi. Luonteeltaan Mamma oli ahkera, järjestelmällinen ja määrätietoinen. Määrätietoisuus lienee periytynyt ja järjestelmällisyys, mutta ahkeruus on nyt eläkeiässä välillä kateissa, kun päästän huithapelin itsessäni valloilleen. Mammalla oli kaikille asioille ja esineille paikka, josta ei lipsuttu. Mamman puutarhassa kasvoivat monet vihannekset ja perunaa. Tomaatit ja kurkut ostettiin torilta. Mamma läksi torille aamuisin siten, että oli ostamassa yöllä pyydettyä kalaa heti torin auetessa. Mamman palatessa portti kolahti ja silloin tiesi, että kohta on herkullinen aamiainen voileipineen, puuroineen ja kananmunineen tarjolla puutarhassa. Me lapset saimme olla lapsia. Ainoa askare, johon kelpasimme oli astioiden kuivaaminen. Mamman luona kaikki astiat kuivattiin ja laitettiin paikoilleen kaappiin. Minun kotonani käytetään pääsääntöisesti astianpesukoneeseen sopivia astioita. Mamma seurasi aktiivisesti sanomalehtiä, radiota ja televisiota kuten minäkin tosin radion on korvannut netti. Käsitöistään muistan vain villasukat, joita hän neuloi meille lapsenlapsille. Minun käsitöiden tekeminen on monimuotoisempaa.

Aikakauden muutosta kuvaa hyvin tänä kesänä minusta otettu kuva Tammisaaren rannasta täsmälleen samasta paikasta kuin perheemme matkakuva. Paljon on maisema muuttunut. Muutos kuvaa mielestäni hyvin ajan muutosta. Vielä runsaat 50 vuotta sitten otetussa kuvassa näkee kokonaisuuden. On mahdollista hahmottaa vanhan kaupungin asemakaava ja nähdä samanaikaisesti sekä kokonaisuus että yksityiskohdat. Tämän kesän kuvassa näkyy vain vähän yksityiskohtia, kun kasvaneet puut peittävät näkymän. Yksityiskohdat nähdään erikseen, kun liikutaan kaupungissa. Sama kehitys on mielestäni tapahtunut lähes kaikessa tässä yhteiskunnassa. Ihmiset havainnoivat joukon yksityiskohtia, mutta kokonaisuuden hahmottaminen puuttuu. Olen kuitenkin iloinen siitä, että olen saanut tutustua Mamman elämään ja tiedän, että oma elämäni on teknistyneessä yhteiskunnassa helpompaa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti