lauantai 12. joulukuuta 2020

Santa Lucia

 Joulukuun kolmastoista on Lucian päivä, kalenterissa Seijan päivä. Lucia eli 300-luvulla Syrakusassa. Lucia oli vainottu kristitty. Lucian tarinaan voi tutustua kirjoista ja netistä. Meillä on tapamme viettää Lucian päivää. Omakohtaisesti muistan vieläkin pari Luciaan liittyvää tapahtumaa 1980-luvulta. Ensimmäinen oli asiakasyrityksessä, jossa Lucian päivän aamua vietettiin yhteisellä kahvitilaisuudella. Tilaisuudessa lauloivat toimitusjohtajan lapset Santa Lucian.

Toinen tapahtuma sijoittuu Syrakusan kaupunkiin. Olimme sisareni kanssa Sisiliassa ja kiertelimme vuokraamallamme autolla eri puolilla. Syrakusassa satuimme basilikalle ja katakombeille, Catacombe di San Giovanni. Pihalle oli kokoontunut parikymmentä ihmistä, portit suljettiin. Italiaa puhuva mies opasti meidät maan alle, katakombeihin. Hieman pelkäsin, ovatko ne yhtä ahtaat kuin Roomassa, mutta ei, käytävät olivat leveämmät.

Alhaalla eräs rouva havaitsi, että porukka ei ymmärrä lainkaan, mitä opas puhuu. Hän kysyi mieheltä jotain italiaksi ja kääntyi sitten muun joukon puoleen ja tiedusteli, haluammeko opastuksen englanniksi vai saksaksi. Viittoilimme siinä jokainen. En muista, kumpaan kieleen tämä rouva käänsi italiankielisen opastuksen, mutta saimme paljon enemmän irti tästä kierroksesta. Olimme tunnistaneet rouvan jo pihalla, hän oli Brita Kekkonen. Emme halunneet häiritä häntä ja hänen seuruettaan, mutta kadulle päästyämme kiitimme selvällä suomen kielellä.

Pyhän Lucian ikoniin tutustuin 2011 kultauskurssilla. Aloin silloin maalata omaa Luciaani. Maalatessani tutustun tarinaan. Jos ikoni on tarkoitus siunata, niin silloin teen sen oikeaoppisesti. Muutoin siitä tulee pyhä kuva.


Viimeisimmän kerran olen kuullut Santa Lucian livenä Sammatin koululaisten esittämänä seurakunnan joululounaalla. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti