sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Vihreä joulutee

 Tämän joulun puhutuin juoma lienee vihreä joulutee. Keitos on hyvin monimerkityksellinen. Olisi houkuttelevaa kirjoittaa Marian ja Pekan myrkkyseoksesta, mutta jätän aiheen julkiset kannanotot muiden tehtäväksi. Haluan kuitenkin kirjoittaa Pian ja Liisan vihreästä jouluteestä. Tämä nousi lehdistössä esille, kun Helsingin koulujen opettajat saivat joulupussinsa: kaksikymmentä pussia vihreää jouluteetä, jonka vähittäismyyntihinta on 3,15 euroa, kaksi tuikkua ja kaksi suklaakaramellia sekä kiitoskortin.

Mielestäni harkinta petti tässä joululahjassa monin tavoin, vaikka perusteitakin löytyy. Aikoinaan kouluissa jaettiin opettajille ja oppilaille joulupussit, joissa oli omena ja pipari. Tuikut ilmeisesti symbolisoivat kansankynttilöitä ja suklaakarkit kiitosta. Vihreän jouluteen näen tulevien kunnallisvaalien näkökulmasta kehotuksena opettajille äänestää tiettyä puoluetta.

Itse juon teetä vain, jos olen sairas. Silloin teen tulee olla mustaa, haudutettua Assam-teetä. Kaikki muunväriset ja maustetut teet ovat mielestäni juomakelvottomia. Olen hyvän ja vahvan kahvin ystävä. Ei tulisi mieleenikään juoda pikakahvia. Sama koskee teetä. Ei teepusseja, vaan huolella haudutettua teetä. Uskon, että ainakin puolet opettajista asettaa kahvin teen edelle. Tuntemistani teenjuojista osa ei pidä vihreästä teestä. Näin ollen arvokkain lahjanosa on kohdennettu marginaalityhmälle.

Olen joskus omassa työelämässäni miettinyt joululahjoja ja niiden symboliikkaa. Usein asiakkaille ja henkilökunnalle annettiin lahjaksi erilaisia mainoslahjoja. Ymmärsin pyyhkeet henkilökunnalle, että paremminkin olisi voinut mennä, mutta sama lahja asiakkaalle. Saattoi käydä niin, että lahja josta pidin, oli jonkun toisen mielestä typerä. Sain kerran eräältä yhteistyökumppanilta sopraanon esittämiä joululauluja. Ensimmäinen ajatukseni oli "näin paljonko ne mua vihaa". Pidän baritonien, bassojen ja jopa tenoreiden esittämistä joululauluista. 

Mielestäni kaikki opettajat, jotka ovat tämän vuoden aikana joutuneet aivan uuden eteen työssään, ansaitsisivat kunnollisen joulubonuksen. Ensin keväällä siirryttiin valmistautumattomina etäopetukseen. Opeteltiin uudet tavat ja opetettiin ne etänä oppilaille ja vanhemmille. Päivät venyivät pitkiksi, kun hoidettiin normaalit oppiaineet ja vielä yksilöllinen eteneminen etänä. Nyt syksyllä on pitänyt saada taas kaikki veneeseen. Samanaikaisesti lähiopetuksen kanssa on monella opettajalla ollut myös etänä olevia karanteenilaisia opetettavanaan. 

Joululahjan tulisi tulla antajaltaan sydämestä ja pyytämättä. Lahjan arvolla ei ole muuta merkitystä kuin se, että saaja ei saa kokea lahjaa nöyryyttävänä. Vaikka lahja ei miellyttäisikään, niin sitä pitäisi pystyä arvostamaan. Lahjansaajan pitäisi pystyä kokemaan samaa iloa kuin vanhempi, joka saa lapseltaan itsetehdyn yllätyslahjan. Hyvää joulua kaikille kera joulujuoman olipa se kahvi, glögi, kuohuviini tai Vihreä joulutee.


P.S. Joulupukki on tänä jouluna etänä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti